Ajutor reciproc, reuşită comună! Primul pas cu succes spre consolidarea reţelei de colaborare între instituţii la întâlnirea de la Bistriţa

Ieri, pe 7 mai, în Bistriţa, a avut loc prima întâlnire de consolidare a capacităţii reţelei SPUNE SPO, o reţea de colaborare între instituţiile implicate activ în piaţa forţei de muncă.

Reţeaua de colaborare este creată prin proiectul SPUNE SPO la nivelul actorilor publici şi privaţi relevanţi pe piaţa muncii și are ca scop dezvoltarea şi asigurarea calităţii serviciilor de ocupare oferite, promovarea dialogului social şi a schimburilor de experienţă şi de bune practici.

Întâlnirea de ieri a fost precedată de o serie de mese rotunde organizate în luna martie în toate cele patru judeţe partenere, în care a fost expusă iniţiativa creării reţelei, au fost colectate şi discutate propunerile şi opiniile cu privire la cerințele de pe piața muncii din regiune și la îmbunătățirea cooperării Serviciului Public de Ocupare cu alte organizații și instituții relevante.

Preluând modelul de succes din Finlanda - Regiunea Aland (regiunea cu cea mai mică rată a şomajului pe termen lung, conform ultimelor date statistice disponibile - martie 2015 - 1,1%), conceptul central al reţelei SPUNE SPO este "Ajutor reciproc, reuşită comună!" Acest lucru înseamnă în esenţă o relaţie la nivel instituţional bazată pe disponibilitate, deschidere şi reciprocitate. Entităţile care fac parte din reţea conştientizează necesitatea unei colaborări care să vină în sprijinul persoanelor care beneficiază de servicii sau intră în contact cu acestea, în diferite moduri. Astfel, fiecare entitate trebuie să identifice sprijinul pe care îl poate acorda celorlalţi parteneri şi în acest fel să contribuie activ la soluţionarea diferitelor probleme.

Agenda evenimentului a vizat discutarea strategiei de dezvoltare a reţelei şi a regulamentului ei de funcţionare, stabilirea statutului reţelei, a procedurii ei de funcţionare şi a acordului de parteneriat. De asemenea, în cadrul evenimentului au avut loc o serie de dezbateri privind consolidarea modului de funcţionare şi de colaborare în cadrul reţelei, dezvoltarea reţelei pentru îmbunătăţirea serviciilor de ocupare, implicarea şi dezvoltarea resurselor umane şi accesibilitatea reţelei, în ideea de a spori relevanţa şi atractivitatea acesteia. Astfel, au fost semnate şi primele formulare de aderare, reţeaua prinzând deja un contur concret.

Întâlnirea ce a avut loc ieri este prima din seria celor patru întâlniri de consolidare a capacităţii reţelei SPUNE SPO. Următoarele trei vor avea loc după acelaşi model în restul regiunilor implicate în proiect, în oraşele Arad, Timişoara şi Reşita.

Contact

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis
Bulevardul Republicii, nr. 21
Timisoara, jud. Timis

telefon: 0256-294231
fax: 0256-294234