Din luna octombrie 2014, de la constituirea noului parteneriat al proiectului, au fost finalizate cu succes toate activităţile proiectului:
Activitatea 1. Managementul proiectului
S-a derulat pe toată durata proiectului şi a presupus managementul activităţilor, realizarea achiziţiilor şi serviciile de audit.
Activitatea 2. Informare şi publicitate
A fost creată identitatea vizuală a proiectului şi au fost realizate materialele de informare şi promoţionale pentru promovarea acestuia.
În luna februarie 2015, au fost organizate cele patru conferinţe judeţene de lansare a proiectului, în cele patru judeţe partenere, însoţite de câte o conferinţă de presă: în Timiş pe 17, în Caraş-Severin pe 19, în Arad pe 24 februarie şi în Bistriţa-Năsăud pe 26 februarie.
S-a finalizat organizarea evenimentelor multimedia "ZILELE SPUNE SPO în regiunea ta", în luna mai 2015, timp de patru zile, în toate cele patru judeţe partenere, astfel: astfel: 4-7 mai Bistrița, 11-14 mai Arad, 18-21 mai Timișoara, 25-28 mai Reșița. Aceste evenimente s-au adresat clienţilor SPO și factorilor reprezentativi pentru piața muncii la nivel administrativ.
A fost derulată campania media pe toate canalele de comunicare (spoturi TV, radio, pastile radio, campanie webbannere online, afişaj stradal, indoor, presă scrisă).
În luna octombrie 2015, au fost organizate cele patru conferinţe judeţene de încheiere a proiectului, în cele patru judeţe partenere, însoţite de câte o conferinţă de presă: în Timiş pe 2 octombrie, în Arad pe 8 octombrie, în Caraş-Severin pe 15 octombrie şi în Bistriţa-Năsăud pe 20 octombrie.
Tot în octombrie 2015, pe 28-29, a avut loc și conferința națională de închidere a proiectului, la Timișoara.
Activitatea 3. Schimb de bune practice şi expertiză cu SPO din state member UE
În luna aprilie 2015, în perioada 20-24, s-a derulat prima etapă a vizitei pentru schimb de bune practici, în regiunea Åland (Finlanda), la care au participat reprezentanţii parteneriatului proiectului, în sepecial ai Serviciului Public de Ocupare. Echipa proiectului a avut ocazia să ia contact cu reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor relevante pe piaţa muncii din regiune. Astfel, din prima până în ultima zi au fost vizitate Institutul de Statistică şi Cercetare Aland, Autoritatea pentru Piaţa Muncii şi Sevicii de Studiu (AMS), Guvernul Aland, Universitatea de Ştiinţe Aplicate, Şcoala de Arte şi Meserii şi două ONG-uri - Emmaus Aland şi Katapult, o organizaţie finanţată de Guvernul Insulelor Aland prin AMS.
În luna mai 2015, în perioada 18-22, a avut loc a doua etapă a vizitei pentru schimb de bune practici, în regiunea Åland (Finlanda). Şi de această dată, echipa proiectului a luat contact cu reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor relevante pe piaţa muncii din regiune: Institutul de Statistică şi Cercetare Aland, Autoritatea pentru Piaţa Muncii şi Sevicii de Studiu (AMS), Universitatea de Ştiinţe Aplicate. În plus, de această dată, echipa a mers şi la Institutul pentru Pace al Insulelor Aland, o fundaţie caritabilă independentă fondată în 1992. A mai fost vizitată şi compania Kalmarnäs Taxi, o renumită companie privată din Mariehamn, ce oferă servicii de transport persoane, atât în insulele Aland din Finlanda, cât şi în unele zone din Suedia.
În luna iunie, între15 şi 19, a avut loc a treia vizită de studiu din Finlanda, regiunea Aland, la care a participat personalul de conducere al celor patru agenţii judeţene de ocupare implicate în iniţiativa SPUNE SPO. La fel ca şi în primele vizite, au fost analizate, în special, sistemele de identificare şi înregistrare a locurilor de muncă în rândul categoriilor socio-profesionale vizate, modalitatea de gestionare a datelor în cadrul sistemelor informatice şi portalurilor, comunicarea cu mediul economic, constituirea reţelelor parteneriale de lucru între instituţii - mediul economic - parteneri sociali, modalităţile de constituire şi gestionare a bazelor de date cu locuri de muncă şi modul de interacţiune prin programe software între autorităţile naţionale şi companiile care oferă astfel de locuri de muncă. Comunicarea publică şi promovarea conceptului prin mijloace digitale a fost, de asemenea, un obiectiv de interes.
Activitatea 4. Dezvoltarea unor instrumente de implementare a măsurilor active de ocupare
Au fost create şi dezvoltate instrumentele de informare şi consiliere pentru ocupare specifice categoriilor de clienţi SPO, care contribuie la maximizarea SCORULUI PERSONAL DE ANGAJABILITATE, şi instrumente de consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente.
O mare parte dintre acestea au fost realizate sub formă de test, astfel încât participanţii la ZILELE SPUNE SPO să le poată testa pe viu.
În luna iunie 2015, au avut loc cele patru seminarii de consiliere pe teme de consiliere psiho-profesională şi dezvoltare personală adresate personalului SPO, pentru creşterea nivelului de competenţe a acestuia, prin metode de interacţiune specifice şi mecanisme concrete de evaluare a grupurilor de clienţi SPO. Primele două sesiuni de instruire au avut loc în paralel, perioada 18-22 iunie la Cluj, iar ultimele două seminarii s-au derulat pe acelaşi format în perioada 25-29 iunie 2015.
În cele patru SPO partenerem au fost amenajate și sunt funcționale spațiile self-service.
Activitatea 5. Cooperarea şi dezvoltarea reţelelor la diferite niveluri
A fost realizat un studiu de oportunitate privind crearea şi funcţionarea unei reţele pentru servicii de ocupare de calitate şi se lucrează la documentele care vor sta la baza acesteia.
Au fost organizate în luna martie 2015 cele patru ateliere de lucru cu personalul SPO. Întâlnirile au avut ca scop consolidarea capacităţii acestuia de a lucra în reţea în vederea dezvoltării serviciilor oferite şi ca parte a strategiei de dezvoltare a acestuia.
De asemenea, au fost realizate toate documentele privind funcţionarea reţelei, care au fost supuse dezbaterii în cadrul întâlnirilor de consolidare a reţelei ce s-au derulat în luna mai 2015 în toate cele patru judeţe partenere: statut, regulament de funcţionare, procedură, acord de parteneriat, strategie de funcţionare, formular de aderare. Sub dezideratul "Ajutor reciproc, reuşită comună!", la fiecare întâlnire au fost completate primele formulare de aderare ale instituţiilor şi entităţilor publice relevante pentru piaţa muncii. Strategia dezvoltată, precum şi documentele reţelei sunt promovate prin Publicaţia Resursă SPO.
În cadrul acestei activităţi, a avut loc pe 30 iunie 2015 o masă rotundă pentru trasarea de noi direcţii în politicile public, derulată sub numele "Omul potrivit la locul potrivit. Servicii de informare şi consiliere adaptate cerinţelor pieţei muncii". La eveniment aufost invitaţi să ia parte reprezentanţi ai instituţiilor publice şi private, persoane politice şi alte pesoane decidente, sindicate, patronate, ONG-uri şi membri ai Reţelei SPUNE SPO.
Ulterior, pe 9 iulie 2015, a avut loc dezbaterea publică derulată sub numele “Accesibilitate spre angajabilitate! Politici publice de ocupare pentru secolul XXI", la sediul Consiliului Judeţean Timiş. Toţi cei interesaţi de tematică au fost invitaţi, în nume propriu sau al instituției, organizației sau formațiunii politice pe care o reprezintă, să își exprime în scris opinia prin formularea argumentată a răspunsurilor la întrebările motivației evenimentului. Aceasta s-a concretizat într-un raport sinteză și o propunere de politică publică.
Activitatea 6. Realizarea unor cercetări, prognoze şi analize regionale privind piaţa muncii
Au fost derulate toate cercetările cantitative în rândul şomerilor înregistraţi, populaţiei, elevilor şi studenţilor şi angajatorilor la nivelul celor două regiuni, precum şi cele patru focus grupuri dedicate operatorilor economici şi mesele rotunde cu actorii pieţei muncii, în luna martie 2015.
Analizele, prognozele şi rapoartele de cercetare privind piaţa muncii vor fi disponibile pe site-ul proiectului, pentru fiecare din cele două regiuni de dezvoltare.
Activitatea 7. Elaborarea şi implementarea unor instrumente informatice online de tip „self-service” pentru furnizarea măsurilor active
A fost dezvoltat sistemul informatic - platforma SPUNESPO.RO - care conţine măsurile active de informare şi consiliere personalizate, dezvoltate în cadrul activităţii A.4. În urma testării instrumentelor create în cadrul ZILELOR SPUNE SPO, precum și pe baza rezultatelor obținute după finalizarea cercetărilor, acestea au fost adapate cât mai bine cerinţelor utilizatorilor.
Activitatea 8. Coordonarea activităţilor partenerilor
S-a derulat pe toată durata proiectului şi a presupus constituirea şi gestionarea echipelor de implementare, la nivel de partaneri.