Săptămâna trecută a avut loc prima vizită de bune practici în regiunea Åland, Finlanda

În perioada 20-24 aprilie 2015, s-a derulat prima etapă a vizitei pentru schimb de bune practici, în regiunea Åland (Finlanda), la care au participat reprezentanţii parteneriatului proiectului, mai ales ai Serviciului Public de Ocupare.

Insulele Åland reprezintă o regiune autonomă a Finlandei, situată la aproximativ 40 km de coasta Suediei și 25 km față de coasta Finlandei, cu capitala la Mariehamn. Limba suedeză este unica limbă oficială. Regiunea are propriul parlament, steag, imn, preşedinte şi guvern. Legile emise de Helsinki sunt valabile în Åland doar dacă se menţionează explicit acest lucru şi nu violează autonomia insulelor.

Insulele Åland sunt un centru regional de turism prin piața sa fără vamă. Taxele colectate în Åland rămân în arhipelag, regiunea având politică fiscală proprie. Astfel, insulele au ajuns sa fie cea mai înstărită regiune a Finlandei, de aici nefiind trimişi bani către regiunile slab dezvoltate şi depopulate din nordul şi estul Finlandei.

Echipa proiectului a avut ocazia ca timp de o săptămână să ia contact cu reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor relevante pe piaţa muncii din regiune, în ţara din UE cu cea mai mică rată a şomajului de lungă durată. În Åland, conform ultimelor date statistice disponibile (martie 2015), rata şomajului de lungă durată este extrem de scăzută - 1,1%. Astfel, din prima până în ultima zi au fost vizitate Institutul de Statistică şi Cercetare Aland, Autoritatea pentru Piaţa Muncii şi Sevicii de Studiu (AMS), Guvernul Aland, Universitatea de Ştiinţe Aplicate, Şcoala de Arte şi Meserii şi două ONG-uri - Emmaus Aland şi Katapult, o organizaţie finanţată de Guvernul Insulelor Aland prin AMS.

De la fiecare au fost obţinute informaţii şi statistici extrem de relevante despre piaţa muncii,  populaţie, servici publice, turism, finanţe publice şi educaţie, care au permis creionarea unei imagini de ansamblu asupra ceea ce înseamnă integrarea pe piaţa muncii. Au fost înţelese tipurile de servicii oferite şomerilor şi diversele modalităţi de integrare a persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii. Astfel, Autoritatea pentru Piaţa Muncii are o singură sucursală care acoperă toată insula, oferind servicii de informare şi consiliere, mediere, suport economic şi motivaţional pentru persoanele în căutarea unui loc de muncă, servicii similare în esenţă cu cele oferite în ţara noastră. Un aspect important este sistemul electronic pe care se bazează întreaga activitate a instutuţiei, extrem de bine pus la punct şi de mare ajutor clienţilor serviciului.

Pe de altă parte, ONG-urile lucrează activ şi individual cu tinerii cu diverse probleme, cărora le dă sanşa să participe la ativităţi diverse, oferindu-le consiliere şi sprijin să-şi descopere vocaţiile, să-şi găsească un loc de muncă adecvat. În egală măsură, activitatea ONG-urilor se adresează şi persoanelor defavorizate din punct de vedere economic, ajutând şomerii de lungă durată să se integreze profesional.

În acelaşi timp, în şcoli şi universitate, studenţii sunt formaţi şi încurajaţi în vederea stabilirii propriului circuit profesional. Universitatea derulează o serie vastă de programe de studii şi proiecte sociale, primind an de an un număr mare de studenţi străini. La Şcoala de Arte şi Meserii, tineri extrem de entuziaşti învaţă tehnici meştesugăreşti şi artistice, pentru a se forma ca specialişti pe piaţa muncii în aceste domenii. Nevoia de specialişti în meserii aplicate este foarte mare, profesorii şi elevii de aici iau în serios activităţile şcolii, iar materia predată este permanent adusă la zi, relativ la nevoile pieţei şi ale angajatorilor.

Contact

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis
Bulevardul Republicii, nr. 21
Timisoara, jud. Timis

telefon: 0256-294231
fax: 0256-294234